Cikk:

Hamarosan újra lehet pályázni megújuló villamosenergia-termelés támogatására

06 május 2021

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021. április 30-án közzétette a harmadik METÁR pályázati kiírást a megújuló energiaforrásokból származó energiatermelés további támogatása érdekében. A METÁR pályázat keretében villamosenergia-termelők zöld prémium típusú, azaz a referencia piaci ár feletti prémium támogatás elnyerésére pályázhatnak.

A METÁR pályázat szerinti prémium típusú támogatás 2017-ben került bevezetésre és a kötelező átvételi (KÁT) támogatást váltotta fel. A 2019-ben lefolytatott első és a 2020-ban kihirdetett második METÁR pályázat is sikeresnek bizonyult tekintettel az allokált támogatás többszörös túljegyzésére, valamint a támogatott villamos energia árak folyamatos csökkenésére.

A jelenlegi pályázat keretében 450 millió Ft éves támogatás kerül kiosztásra és a támogatott villamos energia mennyisége legfeljebb 300 GWh lehet évente. A támogatás az alábbi kategóriákba tartozó sikeres pályázók részére kerül kiosztásra:

  • 0,3 MW-nál nagyobb és 1 MW-nál kisebb névleges kapacitású erőművek (Kis Kategória); és
  • legalább 1 MW és 20 MW-nál kisebb névleges kapacitású erőművek (Nagy Kategória).

A Kis Kategóriába tartozó villamosenergia-termelők részére legfeljebb 200 millió Ft éves támogatás és legfeljebb 50 GWh éves támogatott villamosenergia-mennyiség osztható ki. A Nagy Kategóriába tartozó villamosenergia-termelők által legfeljebb 250 millió Ft éves támogatás és legfeljebb 250 GWh éves támogatott villamosenergia-mennyiség nyerhető el. Az ugyanazon tényleges tulajdonoshoz tartozó egyéni pályázók a Kis Kategóriában legfeljebb 15 GWh, a Nagy Kategóriában 80 GWh éves támogatott villamosenergia-mennyiségre pályázhatnak. A pályázatokban nem léphető túl a kategóriára vonatkozó maximális támogatás és támogatott villamosenergia-mennyiség.

A pályázat keretében a villamosenergia-termelők a 2021-re irányadó, induló árra tesznek ajánlatot. A 2021-es induló ár nem lehet magasabb 27,32 Ft/kWh-nál. A támogatás időtartama 15 év.

A pályázaton az EU-ban, az EGT-ben vagy az Energiaközösségben székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek, magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhatnak. Pályázni megújuló energiaforrást felhasználó új vagy jelentős mértékben fejlesztett vagy felújított erőművekkel lehet. Csak magyarországi telephelyen működő villamosenergia-termelők jogosultak támogatásra. A pályázóknak kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy az erőmű a támogatás elnyerésétől számított 3 éven belül megkezdi kereskedelmi üzemét.

A pályázatokat 2021. július 1. és 30. között lehet benyújtani a MEKH részére. A pályázat nyelve magyar. A pályázatokat kizárólag elektronikusan, a MEKH által rendelkezésre bocsátott nyomtatványokon lehet beadni.

Amennyiben bármilyen kérdésük lenne a pályázat kapcsán, kérjük, lépjenek kapcsolatban a BDO Legal energiajogi csoportjának vezetőjével az alábbi elérhetőségeken:

Dr. Csanádi Zsolt

Partner, Energiajogi Csoport vezetője

E-mail: zsolt.csanadi@bdolegal.hu

Mobil: (20) 339-1384