DPO feladatok

Irodánk adatvédelmi szakértői számos nagyvállalat részére látnak el adatvédelmi tisztviselői (Data Protection Officer, „DPO”) feladatokat. Ha a társaság fő tevékenységének szempontjából elengedhetetlen a nagyszámú ügyféladat kezelése (pl. bankok, digitális szolgáltatók), akkor szinte minden esetben kötelező az adatvédelmi tisztviselő kijelölése.

DPO-ként felülvizsgáljuk az egyes adatkezeléseket, valamint kérésre előzetes állásfoglalást nyújtunk egy tervezett tevékenység adatvédelmi megfelelőségével kapcsolatban. Tájékoztatjuk ügyfeleinket a legújabb adatvédelmi fejleményekről, és javaslatot teszünk bizonyos változtatásokra, ha azt a megváltozott körülményekre tekintettel indokoltnak tartjuk.

Végső soron a DPO feladatai közé tartozik a hatósággal történő kapcsolattartás is. Egy bejelentésköteles adatvédelmi incidens esetén különösen nagy jelentősége van egy szakmailag felkészült DPO-nak, aki azonnal hatékony intézkedésekre tud javaslatot tenni, valamint szakszerűen elvégezni a hatóság részére történő bejelentést, melyek kulcsfontosságúak az esetleges jogkövetkezmények szempontjából.