• Állami támogatások

Állami támogatások

 

A jelenlegi gazdasági környezetben, beruházási szándék esetén, mind a kis- és közepes vállalkozások, mind pedig a nagyvállalatok számára rendelkezésre állhat valamilyen fajta állami támogatás. Ezek elérésében irodánk komoly segítséget nyújthat. Munkatársaink több zöldmezős beruházás lebonyolításában működtek már közre az elmúlt évtizedben, így jól ismerjük az egyedi kormánydöntés alapján, illetve a pályázat alapján adható állami támogatásokat, származzanak akár hazai, akár uniós forrásból.

A zöldmezős beruházásokat tervező külföldi befektetők már abban a stádiumban is számíthatnak jogi tanácsainkra, amikor kapcsolatba lépnek a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA). Készséggel működünk közre a tervezett befektetéssel kapcsolatos HIPA kérdések megválaszolásában, a tervezett projekt paramétereinek (pl. új munkavállalók száma, hazai beszállítók aránya, projekt időtartama) optimalizálásában, hogy az minél kedvezőbb megítélés alá essen az állami támogatás szempontjából. Igény esetén támogatjuk a befektetőket a HIPA-val folytatandó tárgyalások alkalmával, illetve a fejlesztési adókedvezmény iránti kérelem elkészítésekor.

Irodánk ügyvédei komoly eredményeket mutathatnak fel a vissza nem térítendő állami támogatások igénybevételére irányuló támogatási szerződések elkészítésében, legyen szó például minisztériummal vagy helyi önkormányzattal megkötendő szerződésről. Munkatársaink kiterjedt tapasztalattal rendelkeznek a támogatási szerződések buktatóival kapcsolatban, illetve abban a kérdésben, hogy az egyes szerződési pontoknál milyen mozgástere van a befektetőknek. Az állami támogatás gyakran infrastruktúrafejlesztés formájában valósul meg, azonban elképzelhető, hogy a befektető képzési, esetleg kutatás-fejlesztési támogatást is igénybe kíván venni. Ezekben az összetettebb esetekben is ügyfeleink rendelkezésére állunk: képzési támogatás esetén például segítünk a képzési terv, a támogatás kérelmezése, majd a támogatási szerződés elkészítése során.

Gyakran felmerülő kérdés ügyfeleink részéről, hogy megvalósul-e egy adott helyzetben a rejtett állami támogatás. Ennek vizsgálatában is rendelkezésre állunk, akárcsak az ún. notifikációs eljárások esetében, azaz az olyan állami támogatások területén, ahol annak jelentős mértéke miatt Európa Bizottság jóváhagyására van szükség. Behatóan ismerjük az EU állami támogatásokra vonatkozó joganyagát, valamit az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió Bírósága állami támogatással kapcsolatos döntéseit.