• Brexit-tanácsadás

Brexit-tanácsadás

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból (EU) és 2021. január 1-jén elhagyta az EU vámunióját is ezzel számtalan kérdést hagyva maga után. Részben kilépés eredményeként az Egyesült Királyság immár nem tagja sem az Európai Uniónak, sem a schengeni megállapodásnak, sem az európai vámuniónak, sem az Európai Gazdasági Térségnek (EEA), sem az Euro zónának, sem pedig az Európai Szabadkereskedelmi Társulásnak (EFTA). Ezáltal Nagy-Britannia kivált minden olyan gazdasági szövetségből, együttműködésből és struktúrákból, amelyekben Magyarország lassan már egy központi helyet foglal el.

Sokan azt gondolták, hogy az eddigi szállítmányozási és fuvarozási feladatok csupán egy export és egy import vámkezeléssel fognak kiegészülni. Ezzel szemben olyan adminisztratív terhek is nyomják a gazdálkodók vállát, melyek szabályozási esetében a vállalatok nem ismerik ki magukat.

További fontos kérdéskör, hogy Brexitet követően vajon milyen szerződéses kockázatokat lesz szükséges kezelni. Ilyenek például a teljesítés idejét befolyásoló kockázatok, az esetleges árfolyam-kockázatok, vagy a párhuzamos jogi következményekből eredő kockázatok (pl. termékfelelősség, szabványok), illetve a szerződés felmondásával kapcsolatos kockázatok (pl. felmondás lehetőség/kockázata a Brexit nyomán felmerülő nehézségek következtében, vis major lehetősége, stb.)

Kollégáink ezekben az adminisztratív útvesztőkben segítik Önöket gyakorlati javaslataikkal eligazodni.